TS: TOUR DE PREŠOV 2019

Na trať vyrazili pretekári všetkých vekových kategórií.

Prešovská tour má za sebou piate pokračovanie. Zatiaľ čo cyklistický svet oslavoval štart starej dámy (Tour de France), stovky východniarov prišli podporiť cyklistov zo Slovenska, Poľska, Maďarska, Čiech a Ruska.

Slávnostné otvorenie Tour de Prešov 2019 zaznelo presne na poludnie. Pretekári spolu s divákmi a VIP pozvanými hosťami sa pomaličky pripravovali na veľkolepý štart. Pre najmenších sme si pripravili skákací hrad, ktorý bol dostupný bezplatne. Jazdu obratnosti, ktorá viedla cez mestský park. Deti si tak mohli taktiež otestovať svoje zručnosti a vyhrať atraktívne ceny. FAN ZÓNU v podobe príjemného posedenia priamo pred pódiom s výčapom využili stovky Prešovčanov na trávenie víkendu v centre mesta. Vytvorenie FAN ZÓNY vzniklo hlavne vďaka podpore krajskej organizácie cestovného ruchu – Severovýchod Slovenska. Nechýbalo občerstvenie pre pretekárov a jedinečný HANSGROHE cyklostánok s trenažérom a simuláciou výstupu na ikonický kopec Tour de France, L’Alpe-d’Huez. Nadšenci cyklistiky neobišli ani stánok SEASUCKER kvalitných UCI certifikovaných autonosičov bicyklov, ktorý jeden bol venovaný partnerom aj do tomboly. Nechýbali predvádzacie jazdy na výkonných autách od HYUNDAI MOTOR-CAR PREŠOV. Záujem bol aj o elektro bicykle, ktoré ponúkol MAXBIKE počas oboch závodných dní. BIKE CENTRUM PREŠOV sa postaralo o pred a po závodný servis bicyklov pretekárom.

PRVÝ ZÁVODNÝ DEŇ

Prvá etapa pozostávala z nájazdu v smere na Ličartovce, troch okruhov Lemešany, Vajkovce, Ploské, Drienov a dojazdu Petrovany, Prešov Hlavná ulica. Štart bol naplánovaný na štrnástu hodinu. Odštartovalo sa presne načas o štrnástej hodine za povzbudivých slov primátorky mesta prešov ANDREY TURČANOVEJ. Pretekári vyrazili na 107 kilometrovú prevažne rovinatú etapu s jednou HANSGROHE rýchlostnou prémiou a jednou VIRBA ŽELEZIARSTVO horskou prémiou. Podľa očakávaní tempo začali diktovať najsilnejšie Slovenské celky CK Spartak Tlmače a CK FIREFLY. Po 23 kilometroch prišla prvá skúška, tú vyhral Stano Bereš z CK Spartak Tlmače. Po pár prejdených kilometroch tempo balíka nevyhovovalo Jánovi Halikovi z CK Norwit- Cyklomax Poprad a pustil sa do úniku. Reakcia na seba nechala dlho čakať a do prenasledovania sa vydal Štefan Nôta z CK Spartak Tlmače. Po hodinke taktizovania už nebolo na čo čakať a prišli prvé pokusy o stiahnutie respektíve dotiahnutie úniku. Po zhruba ďalšej polhodine sa nám na špici vyprofilovali jazdci najsilnejších tímov a rozumne jazdiaci Prešovčan Samuel Staško. VIRBA železiarstvo horská prémia bola umiestnená na vrchole mini stúpania za obcou Drienov kde najsilnejším pretekárom bol Ján Halík. Pretekári tak zamierili do centra mesta Prešov kde bol cieľ prvej etapy. Na námestí ich vítali diváci búrlivým potleskom. V epickom šprinte zvíťazil a priebežným lídrom pretekov sa stal Stanislav Bereš z tímu CK Spartak Tlmače. Po dojazde hlavnej skupiny nasledovalo odovzdávanie cien podľa kategórii najlepším pretekárom, obliekanie piatich dresov a ocenenie od firmy SWIETELSKY pre najlepší tím prvej etapy.

zľava: Ján Halik v drese VIRBA ŽELEZIARSTVO pre najlepšieho vrchára, Štefan Bereš v desoch HYUNDAI MOTOR-CAR PREŠOV pre priebežne vedúceho pretekára, HANSGROHE najrýchlejšieho pretekára, DS-SERVICE finančné služby pre najlepšieho Slováka, Adrian Babič v drese O.S.V.O. Prešov pre priebežne najlepšieho pretekára do 23 rokov.

VIP ZÓNA PO PRVÝKRÁT SÚČASŤOU TOUR DE PREŠOV

Počas oboch závodných dní sa o pohostenie VIP hostí staralo mesto Prešov, čo ocenili najmä zahraniční hostia a v maximálnej možnej miere kvitovali prístup vedenia podporovať cyklistiku. V sobotu od 19:00 mali členovia VIP možnosť stretnúť sa s pretekármi a osobne diskutovať na tému profi cyklistiky doma a v zahraničí. Neformálnym večerom nás sprevádzal moderátor s hosteskami, ktoré spríjemňovali hosťom chvíle strávené v centre mesta. Počas oboch dní spoznávali VIP hostia mesto aj jeho okolie zo sedla bicykla.

Češko-Slovenské zastúpenie HANSGROHE prišlo do Prešova.

DRUHÝ ZÁVODNÝ DEŇ

Nedeľňajšia etapa bola zameraná pre adeptov na celkové poradie. Vrchársky profil mal preveriť nohy tých najzdatnejších. Pretekári nastúpili v piatich dresoch. Stanislav Bereš v drese Hyundai MOTOR-CAR Prešov pre priebežného lídra pretekov, Adrian Babič v drese HANSGROHE pre najrýchlejšieho pretekára, Ján Halik v drese VIRBA ŽELEZIARSTVO pre najlepšieho vrchára, Štefan Nôta v drese DS-SERVICE FINANČNÉ SLUŽBY pre najlepšieho Slováka a Samuel Staško v drese O.S.V.O. PREŠOV pre najlepšieho pretekára do 23 rokov. Na štart druhej etapy sa postavil aj Matúš Goga, riaditeľ pretekov, ktorý osobne sprevádzal pretekárov z centra mesta až na prvé stúpanie, kde nasledoval ostrý štart pretekov. Podľa očakávaní tempa sa ujal tím FIREFILY na čele so Samuelom Mičanom a Miroslavom Lacušom, ktorí mali za úlohu pripraviť čo najlepšiu pozíciu pre lídra tímu Adriana Babiča. Taktický súboj dvoch tímov pokračoval. Outsiderom nebol ani domáci celok ŠK Velodróm Prešov, či košické zoskupenie Active life. Tesne pod tradičným stúpaním na Dubník zaútočil Poliak Bartolomej Czyz, ktorý potiahol sólo 15 kilometrový únik až na horskú prémiu, samozrejme s dovolením a pod absolútnou kontrolou oboch líderských celkov. Všetkým divákom živého prenosu, ktorý sledovalo počas oboch dní viac ako 2000 divákov bolo jasné, že do cieľovej rovinky v letí minimálne „sexteto“ jazdcov. Posledný útok na rovinke pri Záborskom a letí sa do cieľa. To už značne vyselektovaný balík zložený z tímov CK Spartak Tlmače a FIREFLY nasvedčoval, že jednotlivca Jána Halika si už ustrážia a najcennejšie trofeje si rozdelia spomínané celky.

Pretekár Štefan Nôta s dresom DS-SERVICE finančné služby pre najlepšieho SLOVÁKA.

KDE SA DVAJA BIJÚ, TRETÍ VYHRÁVA!

A tak sa aj stalo. Záverečný špurt rozbiehal už 5 kilometrov pred páskou Štefan Nôta. V absolútnom vyvrcholení a nervy drásajúcom závere vyhral o pol kolesa Ján Halik z CK Norwit – Cyklomax Poprad. Stal sa tak historicky prvým slovenským víťazom Prešovskej tour za čo si vyslúžil aj bonus od riaditeľa pretekov 250€ v hotovosti. Celkovo si pretekári odniesli takmer 2000€ v hotovosti.

zľava: Stano Bereš – CK SPARTAK TLMAČE (SVK), Ján Halik – NOWIT – CYKLOMAX (SVK), Gábor Feješ –
CK SPARTAK TLMAČE (HUN)

SUMA SUMÁRUM.

Východné slovensko, mesto Prešov cez víkend zažilo prvú epochu podujatia, ktoré v našich končinách nemá obdobu. Hostia, diváci a nadšenci cyklistiky prežili nezabudnuteľný zážitok v podobe dvoch nádherných šprintérskych súbojov. Sledovanie živého prenosu z etapy, ktoré v amatérskej cyklistike je absolútnou novinkou. FAN a VIP ZÓNU, ktorá spríjemňovala čas strávený čakaním na príchod prvého pretekára a samozrejme charitatívna tombola s atraktívnymi cenami. Vzhľadom na skúsenosti, ktoré rok čo rok zbierame, stále sa však nájdu chybičky, ktoré dôkladne analyzujeme a snažíme sa ich vyhodnotiť tak aby sa do budúcich ročníkov podobné neopakovali. Vnímame viacero aspektov, ktoré sa tento rok vyskytli vzhľadom na výnimočnú situáciu v meste, ktorá bola spôsobená uzáverou hlavnej cesty na ul. Levočská. Taktiež združenie viacero akcií ako Levočská púť, Rally Prešov či končiaca sa Fragaria cup. Prežili sme. Neevidujeme žiadne zranenie, dokonca ani žiaden veľký pád. Všetci pretekári došli do cieľa zdravý a plný zážitkov.

CELKOVÁ KLASIFIKÁCIA

2. Stanislav BEREŠ

3. Gábor FEJEŠ

Stanislav BEREŠ

Adrián BABIČ
Tím: Cyklistický tím FIREFLY

CK Spartak Tlmače

Celková vzdialenosť : 208 kilometrov

Celková priemerná rýchlosť : 38,9 km/h

Celkovo nastúpaných výškových metrov : 2019

vpredu Ján Halik – v drese VIRBA ŽELEZIARSTVO najlepší vrchár, Gábor Feješ, Stano Bereš – v drese HYUNDAI MOTOR-CAR PREŠOV pre vedúceho pretekára v celkovej klasifikácii.

POĎAKOVANIE:

VŠETKÝM
príslušníkom policajného zboru ODI Prešov a KDI Prešov,
zamestnancom mestského úradu v Prešove,
zamestnancom okresného úradu v Prešove,
dobrovoľným hasičom pod vedením predsedu OV DPO Ing. Marekom Angelovičom,
motocyklistom z klubov Hipporiders a Free brothers Prešov,
menovite Patrikovi Andraščikovi, Kubovi Leškovi, Marekovi Sedlákovi, Michalovi Semančikovi, Matejovi Petrušovi, Tomášovi Vaškovi a všetkým čo priložili ruku k dielu, a že Vás nebolo málo!

Za udelenie záštity nad podujatím, finančnú a mediálnu pomoc
MESTO PREŠOV
PREŠOVSKÝ SAMOSPRÁVNY KRAJ
SEVEROVÝCHOD SLOVENSKA – Krajská organizácia cestovného ruchu
Michaelovi Kolářovi

Partnerom podujatia za finančnú, technickú a personálnu pomoc
HYUNDAI / Motor-Car Prešov, s.r.o. – víťaz celkovej klasifikácie
VIRBA s.r.o.
– najlepší vrchár
Hansgrohe CS s.r.o.
– najlepší šprintér
O.S.V.O. Prešov, s.r.o.
– najlepší pretekár do 23 rokov
DS service, s.r.o.
– najlepší slovák
Swietelsky – Slovakia, spol. s r.o.
– tímová súťaž
Bike centrum Prešov – technická a finančná pomoc

za merkantil a ceny venované pre pretekárov a do tomboly
ATAK Sportswear Slovak Sportsdesign
SEASUCKER vákuové autonosiče bicyklov
jízdní kola Maxbike

podporovateľom
Body Nutrition je nová značka športovej výživy
VANAPO, s.r.o. výroba liehovín
Náodná dialničná spoločnosť
ROTARY PREŠOV-ŠARIŠ
VAFEC creative production
PREŠOV HALFMARATHON

mediálnym partnerom
KORZÁR
MTBIKER
VÝCHODOSLOVENSKÁ TELEVÍZIA

LEBO BEZ VÁS BY NIČ NEBOLO!

„Text neprešiel jazykovou úpravou.“

Uložiť odkaz do záložiek.